ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ!

Τα ποστ που αναρτούνται να είναι όσο γίνεται επιβεβαιωμένα,
ή με κάθε επιφύλαξη της πηγής τους.

Παράκληση επίσης, μη "σνομπάρετε" τις Ετικέτες. Για το "ιστορικό" των αναρτήσεων έχει σημασία να μπορεί να αναζητήσει κάποιος ποστ με την ίδια θεματολογία.
Ευχαριστώ, Υ.Κ.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Καταδίκη μέσω Αγγλίας στις μεθόδους Χρυσοχοΐδη


Με βάση την ευρωπαϊκή πλέον νομολογία, ο κ. Χρυσοχοΐδης και τα όργανα «προστασίας του πολίτη», οφείλουν στο εξής να συμμορφωθούν με τα νέα νόμιμα πλαίσια συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα:

*Οι αστυνομικοί δεν νομιμοποιούνται πλέον να σταματούν στον δρόμο πολίτες και να ελέγχουν τις τσάντες τους, με βάση απλά μια γενική αίσθηση επαγγελματικού ενστίκτου, ή μια αδιόρατη διαίσθηση.

*Ο έλεγχος της ταυτότητας και των προσωπικών αντικειμένων των πολιτών πρέπει να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο λόγο υποψίας, που οι αστυνομικοί πρέπει να αποδεικνύουν.

*Για τους ίδιους λόγους, δεν επιτρέπεται η κράτηση πολιτών χωρίς κάποιο λόγο που να τον δικαιολογεί επαρκώς. Μαζικές δήθεν προσαγωγές, που αποτελούν στην ουσία ολιγόωρες συλλήψεις για καταγραφή στοιχείων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, δεν είναι νόμιμες ενέργειες.

*Η επίκληση των λόγων για την έρευνα και την προσωρινή σύλληψη των πολιτών, πρέπει να αφορά συγκεκριμένους, εξατομικευμένους λόγους που να τους καθιστούν ύποπτους για τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων. Δεν αρκεί δηλαδή η γενική αναιτιολόγητη αστυνομική έκφραση κλισέ «κινούσε υποψίες», γιατί αυτό παραπέμπει σε αόριστες έννοιες και υποκειμενικές αντιλήψεις, που είναι πιθανό να καθορίζονται από το χρώμα, την εμφάνιση ή την περιοχή στην οποία κινείται ο δήθεν «ύποπτος».

*Κάθε πολίτης που θεωρεί ότι από τις παραπάνω ενέργειες θίγονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του, μπορεί να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα και να προσφύγει, αν δεν δικαιωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία 14/01/10

3 σχόλια:

Balidor είπε...

στο καινούργιο πλαίσιο βλέπω οτι αναφέρεται συνέχεια το κάτωθι:
"χωρίς κάποιο λόγο που να τον δικαιολογεί επαρκώς."

Αυτό απο μόνο του είναι κάτι αόριστο και ο πολίτης απο μόνος του δεν έχει άμεσο επιχείρημα που να δικαιολογεί επαρκώς (ας πούμε) την άρνηση συνεργασίας του με τον εκάστοτε αστυνομικό.

Δικαιολογίες λιγότερο αόριστες και ασαφείς μπορούν να βρούν κι άλλες... δεν μας σώνει πιστεύω κάτι!

Yellow Kid είπε...

Αυτή την ένσταση είχα και εγώ στην αρχή, αλλά ξαναδιάβασε λίγο το ακριβώς από πάνω:
"Ο έλεγχος της ταυτότητας και των προσωπικών αντικειμένων των πολιτών πρέπει να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο λόγο υποψίας, που οι αστυνομικοί πρέπει να αποδεικνύουν."

Το οποίο σημαίνει γραπτή (μάλλον, θα σε γελάσω σε αυτό) εντολή από τον διευθ. της αστύνομίας "αυτός είναι ύποπτος για το τάδε, τάδε και τάδε" και όχι δικαιολογίες αστραπές του μπάτσου στο δρόμο "βλέπω έναν εκεί που γελάει".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ενδιαφέρον το νέο τούτο. Πολύ καλό.