ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ!

Τα ποστ που αναρτούνται να είναι όσο γίνεται επιβεβαιωμένα,
ή με κάθε επιφύλαξη της πηγής τους.

Παράκληση επίσης, μη "σνομπάρετε" τις Ετικέτες. Για το "ιστορικό" των αναρτήσεων έχει σημασία να μπορεί να αναζητήσει κάποιος ποστ με την ίδια θεματολογία.
Ευχαριστώ, Υ.Κ.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τα χαιρέκακα φασιστόμουτρα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σιχαμένο σε μία ανθρώπινη τραγωδία από εκείνους που θα την εκμεταλλευτούν ώστε να περάσουν την προπαγάνδα τους. Φυσικά αν το μυαλό σου μετά από τόσο Πλεύρη, Καρατζαφέρη, Μιχαλολιάκο έχει γίνει τυρόπιτα, μην περιμένεις να βρεις σε αυτό την οποιαδήποτε λογική.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα φασιστικό έγκλημα ή καθεστώς επειδή οι προγονοί τους υπέφεραν από ένα άλλο φασιστικό καθεστώς. Ένας λογικός άνθρωπος βλέπει το έγκλημα και όχι την φυλή ή την χώρα. Ούτε πιστεύω έχει νόημα να εξισώνεις τους τότε ανθρώπους, μυαλά, καταστάσεις και συνθήκες με μία σημερινή κατάσταση ακόμα και αν σε πολλά μοιάζει παρόμοια. Άνθρωποι είναι πίσω από όλα αυτά, άνθρωποι που πεθαίνουν και έρχονται άλλοι χειρότεροι ή καλύτεροι. Για αυτό και δεν συμφωνώ απόλυτα με την σύγκριση που είδα στο Jungle Report περί μαθήματος (και παθήματος) της Ιστορίας. Και ο λόγος που τους ρίχνω λινκ είναι να μπει προβληματισμός και μοιραστούν απόψεις.

Και για να κλείσω με τα φασιστοειδή, δεν υπάρχει κληρονομική συνείδηση γιατί διαφορετικά η φωτισμένη με φιλοσόφους και μουσική παιδεία Γερμανία δεν θα ανέβαζε έναν Χίτλερ και η ταλαιπωρημένη κατά περιόδους εβραϊκή φυλή, δεν θα έκανε εγκλήματα πολέμου. Οι μόνοι που σκέφτονται με τέτοιους όρους και δέχονται την κληρονομική συνείδηση είναι μόνο τα μυαλά τυρόπιτες τα οποία πιστεύουν ότι επειδή οι "απόγονοί" τους ήταν μυαλά φωτισμένα και καλλιεργημένα, το ίδιο δικαιούνται να είναι και εκείνοι. Και ακριβώς με την ίδια αντίστροφη λογική τους κάθε σημερινό έγκλημα που διαπράττεται θα τους δώσει και αθωωτικές δικαιολογίες για τα παλιότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και στα οποία τυγχάνουν να είναι υποστηριχτές των.

6 σχόλια:

SRY είπε...

Φίλε Y.K. καλησπέρα.

Γενικά συμφωνώ με το άρθρο σου, διαφωνώ όμως στο σημείο που αναφέρεσαι στο ποστ μου (δλδ στις δύο φωτογραφίες μαζί-μαζί, δεν έγραψα άλλωστε και τίποτα :Ρ), και εξηγώ τους λόγους:

Συγκεκριμένα, γράφεις:

"Ούτε πιστεύω έχει νόημα να εξισώνεις τους τότε ανθρώπους, μυαλά, καταστάσεις και συνθήκες με μία σημερινή κατάσταση ακόμα και αν σε πολλά μοιάζει παρόμοια. Άνθρωποι είναι πίσω από όλα αυτά, άνθρωποι που πεθαίνουν και έρχονται άλλοι χειρότεροι ή καλύτεροι."

Σκέψου τώρα ένα άλλο παράδειγμα, που το έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο jungle-report. Όταν έρχονται εθνίκια και βρίζουν τους μετανάστες ως εγκληματίες, βρωμιάρηδες, που πρέπει να φύγουν κλπ., φέρνουμε (μεταξύ άλλων) παραδείγματα και εικόνες από άλλες εποχές Ελλήνων μεταναστών. Τον καιρό που ο θύτης ήταν θύμα.

Ξαναδιάβασε τώρα πάλι (σαν απάντηση) το παραπάνω σου σχόλιο που παρέθεσα. Πώς ακούγεται αυτή τη φορά;

Ναι, άνθρωποι φεύγουν και έρχονται, όμως όσοι έρχονται δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Κουβαλάν και μια συλλογική μνήμη, μια ιστορία (κι εδώ μιλάμε για πρόσφατη ιστορία, όχι για αρχαίους ημών).

Θεωρούμε αδιανόητο, πέραν πολλών άλλων λόγων, ένας λαός να συμπεριφέρεται σε κάποιους το ίδιο απαίσια όπως συμπεριφέρονταν άλλοι στους πατεράδες του. Δε γνωρίζω κανένα εθνίκι που να επαίνεσε κάποιον ξένο ομοϊδεάτη του, αν το θύμα ήταν Έλληνας μετανάστης.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Οι σημερινοί Ισραηλινοί όχι απλά έχουν νωπές τις μνήμες των πατεράδων τους, αλλά τις συντηρούν και τις ενισχύουν στο μέγιστο βαθμό. Θα έπρεπε λοιπόν να ήταν οι τελευταίοι στον κόσμο που θα ανέχονταν θηριωδίες ανάλογες με των ναζί, ακριβώς λόγω αυτού του συλλογικού βιώματος. Και τι βλέπουμε; ...Το βλέπουμε.

Αυτή είναι η ουσία (που λέει και κάποιος σχολιαστής μας, χεχε). Δε μιλάμε για λεπτομέρειες (άλλο τότε, άλλο τώρα. Ναι, χαίρω πολύ).

Από τις δύο φώτο που έβαλα, ένας εθνικισταράς Ισραηλινός στην πρώτη βλέπει στο θύμα το "εγώ", ενώ στη δεύτερη βλέπει στο θύμα τον "άλλο". Και σίγουρα δεν βλέπει ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΙΔΙΟΣ είναι με αυτούς που απεχθάνεται (χαρούμενες και γελαστές φατσούλες και στις δύο περιπτώσεις εις βάρος του θύματος).

Για το λόγο αυτό είμαι υπέρ όσων αντιπαραβάλλουν τους σημερινούς εγκληματίες του Ισραήλ με τους τότε εγκληματίες της Γερμανίας. Να τους το πετάμε συνέχεια στα μούτρα, ότι κατάντησαν να έχουν την ίδια λογική, την ίδια νοοτροπία, την ίδια μούρη με τους βασανιστές των πατέρων τους. Μονάχα τα σύμβολα και οι δικαιολογίες αλλάξαν.

Ο Καμπανέλης στο "Μαουτχάουζεν" έγραφε προς το τέλος την ευχή "ποτέ ξανά". Τι νόημα θα είχε μια τέτοια ευχή για ένα γεγονός που είχε ήδη τελειώσει;

Salata TV είπε...

Καλό θα ήταν να μη γενικεύουμε μιλώντας για ένα λαό ολόκληρο.

Τη φρίκη του ολοκαυτώματος τη βίωσε ολόκληρος ο Εβραϊκός λαός, αλλά τα σημερινά εγκλήματα δεν τα κάνουν όλοι οι Ισραηλινοί. Δεν είναι οι Ισραηλινοί που σκότωσαν τους ακτιβιστές ή που δολοφονούν τους Παλαιστινίους. Είναι οι σιωνιστές που κυβερνούν. Κάτι σαν τον δικό μας Καρατζαφέρη, στο πιο μπρουτάλ...

Στη Χάιφα, το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του Ισραήλ έγιναν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας από Ισραηλινούς, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και στρατοκρατίας.

Και τα λέω όλα αυτά γιατί είναι βέβαιο ότι οι εγχώριοι φασίστες θα επιδιώξουν αυτή τη γενίκευση για να τονώσουν τον αντισημιτισμό των Ελλήνων και να στρατεύσουν κόσμο. Πάντα το κάνουν όταν οι συνθήκες τους ευνοούν, θα το κάνουν και τώρα.

Καλό είναι όποτε μιλάμε για το θέμα, να κάνουμε παραπάνω από σαφές ότι μιλάμε για το κράτος του Ισραήλ, και όχι για το λαό του γενικά.

Συγγνώμη για το πατερναλιστικό ύφος, οι προθέσεις μου είναι φιλικές :)

Yellow Kid είπε...

Φίλτατε SRY, ομολογώ πως βρίσκω ένα point στο κομμάτι που γράφεις για την σύγκριση που είχατε ξανακάνει μεταξύ Ελ. μεταναστών τότε και και των μετναστών σήμερα.

Η αντίδραση μου είναι ίσως αποτέλεσμα του μουδιάσματος που ένιωσα όταν μαθαίνοντας τι έγινε (και φορτισμένος από την γνώση του τι είχε τραβήξει ο Εβραϊκός λαός επί Χίτλερ) έπρεπε κάπως να δικαιολογήσω την βιαιότητα τους.

Πιθανότατα το ίδιο μούδιασμα με τον κόσμο τότε πού δεν πίστευε πώς σε μία σύγχρονη και πολιτισμένη Γερμανία είναι δυνατόν να υπάρχουν στρατόπεδα εξόντωσης. Φυσικά, η διαφορά με το τότε είναι ότι σήμερα οι πληροφορίες υπάρχουν. (όψομαι σε επόμενο ποστ), άρα δικαιολογούμαι να κάνω το μαλάκα;

Δεν ξέρω τι να πω για να μην πέσω στην εύκολη παγίδα του αντισημιτισμού. Η ανθρωπότητα δεν μαθαίνει από τα λάθη της; Ο φασισμός είναι πανανθρώπινο λάθος και για να σταθεί αρνείται την ιστορία του; Πώς όταν η θρησκεία (μία και λένε πως είναι οι εκλεκτοί του θεού) αρχίζει να μπαίνει μέσα στην πολιτικές πράξεις, αρχίζει και ο φανατισμός;

Δεν απέχω από το ποστ και στο να διαβάζω τα σχόλια στο JR. Δεν ήθελα απλώς να σχολιάσω γιατί είναι πολλά αυτά που σκέφτομαι και επιπλέον βαριέμαι να απαντάω στα ηλίθια τρόλ σας (κάτι που μου είναι πολύ εύκολο αλλά μπορεί να αποπροσανατολήσει τα σχόλια.)

Yellow Kid είπε...

SalataTV, φυσικά δεν αναφερόμαστε σε όλους τους ισραηλινούς ή τους Εβραίους. Όπώς τότε δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί Ναζί. Μάλιστα, φωτισμένα μυαλά της Γερμανίας σαν του Φρόίντ και του Αινστάιν είχαν κατακρίνει τα τότε εγκλήματα και τον πόλεμο.

Αν σου έδωσα κάποια άλλη εντύπωση με αυτά που έγραψα, μάλλον την διατύπωσα σωστά.

Yellow Kid είπε...

ΥΓ

Χτες άκουγα στην ραδιοφωνική εκπομπή της Ελληνοφρένειας (σημειώνω πώς είμαι φάν της) κάποιον ακροατή από εκείνους που τους απαντάει ο Αποστόλης να λέει "μωρέ καλά έκανε ο Χίτλερ και τους έκαψε."

Δεν ενοχλήθηκα τόσο με τον αντισημιτισμό του ακροατή όσο με την απουσία απάντησης του Αποστόλη.

Δεν θα με ενοχλούσε μία απάντηση στην οποία μπορεί να μην συμφωνούσα (στο κάτω κάτω θα μπορούσε να ήταν και προβοκατόρικη για να εκνευρίσει) αλλά οποιαδήποτε απουσία σχολιασμού είναι πρόβλημα.

Salata TV είπε...

Όχι, δεν πίστεψα ότι εννοείς όλους τους Ισραηλινούς.

Απλά είπα να κάνω την επισήμανση για έμφαση, και αποφυγή παρεξηγήσεων από τρίτους... :)