ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ!

Τα ποστ που αναρτούνται να είναι όσο γίνεται επιβεβαιωμένα,
ή με κάθε επιφύλαξη της πηγής τους.

Παράκληση επίσης, μη "σνομπάρετε" τις Ετικέτες. Για το "ιστορικό" των αναρτήσεων έχει σημασία να μπορεί να αναζητήσει κάποιος ποστ με την ίδια θεματολογία.
Ευχαριστώ, Υ.Κ.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μαθήματα μιλιταρισμού εν καιρώ δημοκρατίας

Μαθήματα μιλιταρισμού εν καιρώ δημοκρατίας

Τι είναι οι μαθητικές παρελάσεις, αν όχι ένας φόρος τιμής στο Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον εγχώριο δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά; Ήρθε επιτέλους ο καιρός να καταργηθεί αυτή η φασιστική φάρσα!

Το θέμα των μαθητικών παρελάσεων απασχολεί τα προοδευτικά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, όταν η υπόθεση του μικρού Αλβανού Οδυσσέα Τσενάι έγινε πρώτο θέμα στα κανάλια, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, δηλαδή πριν τις μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.

Μεταξύ μας... Μεταξάς

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 30 Οκτωβρίου του 2000, ο Πέτρος Ευθυμίου προλογίζει: «Ήσυχος θα είχε πεθάνει ο Ιωάννης Μεταξάς, αν μπορούσε να φανταστεί πως εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό του οι πολυαγαπημένες του μαθητικές παρελάσεις, το έργο της καρδιάς του, θα συνέχιζαν να θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. "Θα μείνει τίποτα αφού πεθάνω;", σημείωνε όλο αγωνία ο δικτάτορας στο ημερολόγιό του λίγες ώρες μετά την "ονειρεμένη", όπως έγραφε, παρέλαση της ΕΟΝ στις 25 Μαρτίου 1940. Εξήντα χρόνια αργότερα, η τεταρτοαυγουστιανή σύλληψη για τη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας έχει ριζώσει τόσο βαθιά στα εκπαιδευτικά μας πράγματα ώστε ουδείς μοιάζει να αναρωτιέται για το νόημα της επετειακής αυτής μεταμφίεσης των μαθητών σε κουρδιστά στρατιωτάκια, κατά την οποία τα παιδιά καλούνται να συμπορευτούν με το στρατό και τα σώματα ασφαλείας.»

Δυστυχώς για τη δημοκρατία, το δημιούργημα του δικτάτορα Μεταξά συνεχίζει να υφίσταται. Ο Μεταξάς επέβαλλε τις μαθητικές παρελάσεις το 1936. Πρότυπο του Μεταξά ήταν ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ, οι οποίοι υποχρέωναν τη νεολαία να συμμετέχει σε στρατιωτικού τύπου επιδείξεις κατά την διάρκεια εθνικών και άλλων εορτασμών. Η λογική ήταν ότι μέσα από τις παρελάσεις οι μαθητές αναπτύσσουν μια στρατιωτική συνείδηση (πειθαρχία, υπακοή στους ανώτερους, εθνικιστικό φρόνημα κ.ο.κ.) και δεν αμφισβητούν το δικτατορικό/ στρατιωτικό καθεστώς. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ισχύει ακόμα ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων. Στον υπόλοιπο κόσμο, ο θεσμός υπάρχει μόνο σε χώρες με θεοκρατικά, δικτατορικά ή στρατιωτικά καθεστώτα.

Κι όμως, υπό την επίφαση της σμίλευσης των εθνικών ιδεωδών στις μαθητικές ψυχές, το υπουργείο Παιδείας επιβάλλει σε καθηγητές και μαθητές να παρελαύνουν δύο φορές το χρόνο. Και εάν η λέξη «επιβάλλει» σας ακούγεται υπερβολική, κάνετε λάθος: σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ4/150/24-02-2000 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. (παράγραφος δ), «Τα σχολεία Ιδιωτικής και Δημόσιας Β/θμιας Εκπ/σης συμμετέχουν υποχρεωτικά στις παρελάσεις με το σύμβολο του Ελληνικού Έθνους. Τα τμήματα των σχολείων κατά την παρέλαση θα παρουσιάζουν, ένα ομοιόμορφο σύνολο και η εμφάνιση θα είναι αυτή που θα αρμόζει σε μαθητές-τριες. Οι επικεφαλείς των τμημάτων καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οφείλουν να ακολουθούν τα τμήματα τους από το αριστερό μέρος σε όλη τη διαδρομή της παρέλασης. Επειδή η παρέλαση γίνεται για ανάμνηση αλλά και για να τιμηθούν πρόσωπα και γεγονότα μια ορισμένης χρονικής περιόδου που έχει αξία για μας σήμερα θα πρέπει η ποιότητα αυτής της εκδήλωσης να είναι η υψηλότερη».

6 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Επετειακό….!

…..Παρελαύνουν τα καημένα…,
ξου, στους ‘’«επισήμους»’’ μπρος….,
τους Ζουγκλάδες χαιρετούνε….,
τέχνη –τους ο εμπαιγμός….!

Καταθέτουν, και, στεφάνια….,
στων θυμάτων το μνημείο….,
που σκοτώσανε εχθροί –τους…..
απ’ το ίδιο Εκτροφείο….!

‘’Όχλος’’ για τα πανηγύρια….,
σ’ άθλιες παραστάσεις κράχτες….,…..
πώς τους κλείνουν τα ‘’φακίρια’’
σε ‘’«Ελευθερίας»’’ φράχτες….!.....

……………………………….

Μνημεία και αγάλματα….!

…..Μνημεία και αγάλματα….,
αληθινών και ψεύτικων….,
ηρώων και ‘’ηρώων’’….,…..
Γη ένοχων κι αθώων….!

…..Να ‘χουν λαοί να προσκυνούν….,
αλλά κι αρχόντοι να πουλούν,
τάχατες, πατριωτισμό
και άδειο παραμύθι…..
---- σε κάθε –τους επέτειο….. ----
για κάθε ‘’κουτορνίθι’’….!

Μνημεία και αγάλματα….,
αληθινών και ψεύτικων….,
μαρτύρων και ‘’μαρτύρων’’….,…..
Γη μπόχας…., μα και μύρων….!.....

…………………………..

Σαν "σου την πέσαν τα φακίρια"….!

( …..’’ευαγγελισμός’’ τοις ‘’κρινωνόσι’’ Εβραίοις….,…..
δισαγγελισμός τοις ‘’κρινωνομένοις’’ –αυτών Έλλησι….,….:
20 δίσεκτοι αιώνες τη Γαιί….,….! )

…..Σου σταματήσανε το χρόνο….. και σ’ άρχισαν απ’ το Μηδέν….,
‘’βασίλισσα’’ βασιλεμένη και καταξεπεσμένη ‘’ευγενή’’….,
σαν "σου την πέσαν" τα φακίρια….. με τρικς και "θαύματα" προκάτ….,….!
Κι ασφυκτιάς, πια, μες στην μπόχα…., που σου ’μεινε, μόνον, η φίρμα…..
νά ’χεις ’την, χα, στου "Πνεύματος" τα διεθνή χρηματιστήρια…..
και τα "Κεφάλαιά" -σου νόθα….,….!

…..Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια…., κρυπτοδιατάνοι, μυημένοι….,
αντίθεοι με μάσκα θεία…., έξωθεν κι έσωθεν "μασόνια"….,…..
σου χτίζουν δόλια τα "μαντεία", μνήματα τ’ ‘’«άγνωστου Θεού»’’….,….!
Κι άψαχτη μένεις στη μαστούρα….. κι άπραχτη στη φερτή φθορά -σου….,
Ελλάδα μες στα μαύρα χιόνια….,
με θεομπαίχτρα, λαομπαίχτρα,….. την του ‘’«γνωστού θεού»’’ πηγή….,
που, αντάμα με το "λάλον ύδωρ"…., βγάζει, και, θεοκτόνα ούρα….!…..

…..Κάποτε συ οριοθετούσες ακρόρια Γνώσης με πρωτιά….,
του Πνεύματος γειτόνια που ’χες τα προπερισυμπάντεια εσύ….,
που, πια, δε βρίσκεις γαλαξίες…., μες σε ορίζοντα στενό….,….!
Κι από το φως….. μες στο ημίφως…., στο σούρουπο κι η χαραυγή σου….,
που ’χεις στερνά κατάρατα…., συ με "αρχή" ‘’ευλογημένη’’….,…..
τέως ακμή….. και νυν "λυκόφως"….!…..

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Yellow Kid είπε...

Ο από πάνω είναι σουρεαλιστής!

Θέλω πάντως να σχολιάσω το πόστ σου ΥΧ πριν πλακώσουν τα εθνίκια γκαρίζοντας "αριστεροι...
ουουουου....συριζαίοι....
ουουουου...κουμουνιστές.

Δηλώνω πώς δεν γουστάρω τις παρελάσεις και μάλλον συμφωνώ ότι προέρχονται από Μεταξά. Και όπως διαφωνώ στην υποχρεωτική μαθητική παρέλαση, διαφωνώ και με την πλήρη κατάργηση της.

Δυο πράγματα πάνω σε αυτό (ίσως μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο δημοκράτες):
1. Να μην είναι υποχρεωτική. Συμφωνώ, είναι έθιμο, είναι παράδοση, αλλά γιατί θα πρέπει αναγκαστικά να την ακολουθούμε. Έθιμο είναι και τα δώρα τα Χριστούγεννα ή οι νηστείες το Πάσχα. Δεν βλέπω κανέναν να παρανομεί όταν δεν τηρεί τα παραπάνω.
2. Ο καθένας (και δεν εννοώ μόνο το εγχώριο προϊόν των Ελληναράδων) που νιώθει θετικά για αυτό τόπο ή την ιστορία του, πρέπει αν θέλει να μπορεί να συμμετέχει. Διακρίσεις εθνικών φρονημάτων και καταβολών είναι απαράδεκτες. (Απαγορεύεται αντίστοιχα να γιορτάσω χριστιανικές γιορτές πχ επειδή είμαι Άραβας;)

Εκεί που ίσως να συμφωνούσα στην πλήρη κατάργηση της (άλλα επειδή έχω αντιμιλταριστικές θέσεις) είναι γιατί έχουμε δει πώς το "προαιρετικό" δεν λειτουργεί και πώς ανά πάσα στιγμή μία μειοψηφία που δεν συμμετέχει μπορεί να στιγματιστεί (κοινωνικά, όχι νομικά) με τον χειρότερο τρόπο.

Για αυτό και εφόσον δεν είμαστε ακόμα κοινωνικά ώριμοι να αποδεχτούμε τις επιλογές της μειοψηφίας , η κατάργηση ή όχι της μαθητικής παρέλασης στα σχολεία που είναι αποφάσεις του κράτους πρέπει να είναι απόλυτες,
συμφωνούμε δεν συμφωνούμε.

yX είπε...

1) Απάντησες και μόνος σου, πιο κάτω... Όπως με το θρήσκευμα, που κάποιοι ζήταγαν να «αναγράφεται προαιρετικά». Είναι μία μορφή γκετοποίησης, αφού όσοι δε δέχονται να συμμετάσχουν στις παρελάσεις, αυτόματα στοχοποιούνται ως ανθέλληνες. Αλλά η ουσία είναι στο επόμενο:

2) Άλλο πράγμα η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, κι άλλο η κατάρτηση της συμμετοχής μαθητών σε επετείους ιστορικής μνήμης ή και εθνικής ανάτασης, εάν θέλεις. Εγώ το πρώτο υποστηρίζω.

Δε νομίζω ότι μαθαίνει πολλά για την πατρίδα και την ιστορία κάποιος, προχωρώντας με στρατιωτικό βηματισμό υπό τους ήχουν πολεμικών εμβατηρίων.

Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να απορρίπτεται, κάθε άλλο. Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον εξυπηρετείται με αυτόν τον τρόπο, ή αν τελικά έτσι παραχαράσσεται ακόμα μία φορά, προς όφελος του κάθε Καρατζαφέρη και των συν αυτώ...

Yellow Kid είπε...

Συμφωνώ.
Ουσιαστικά. Δεν προσφέρει τίποτα και καμία ιστορική γνώση.

Βλέπουμε εξ αλλου τους υποστηριχτές τους πόσο καλλιεργημένοι βγαίνουν απ' όλο αυτό!!!

yX είπε...

Ωραία, τώρα μπορούμε να αράξουμε αναπαυτικά στις πολυθρόνες μας και να απολαύσουμε τα σχόλια των τρολς :)

ChrisMrSly είπε...

Στον υπόλοιπο κόσμο, ο θεσμός υπάρχει μόνο σε χώρες με θεοκρατικά, δικτατορικά ή στρατιωτικά καθεστώτα.

Τι περιμένεις από μια χώρα όπου οι άρχοντες ορκίζονται στη Μεγάλη Ουράνια Γενειάδα και όχι στο λαό;