ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ!

Τα ποστ που αναρτούνται να είναι όσο γίνεται επιβεβαιωμένα,
ή με κάθε επιφύλαξη της πηγής τους.

Παράκληση επίσης, μη "σνομπάρετε" τις Ετικέτες. Για το "ιστορικό" των αναρτήσεων έχει σημασία να μπορεί να αναζητήσει κάποιος ποστ με την ίδια θεματολογία.
Ευχαριστώ, Υ.Κ.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Η λογική της σπόντας.

Μιας και σύντομα θα ξέρουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, θέλω να υπενθυμίσω κάτι: όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα της έρευνας, δεν θα μας πει τίποτα για το λόγο που πυροβόλησε ο φρουρός.

Ο Κούγιας έχει στηρίξει την υπεράσπιση του πελάτη του στο επιχείρημα που μπορούμε να διατυπώσουμε ως εξής:

"Η σφαίρα εξοστρακίστηκε, άρα ο φρουρός δεν είχε σκοπό να σκοτώσει" (ή είχε σκοπό να εκφοβίσει κλπ, το ίδιο είναι).

Αυτό όμως είναι λογική πλάνη. Από την πρόταση "Η σφαίρα εξοστρακίστηκε" δεν προκύπτει λογικά η πρόταση "ο φρουρός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει". Δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε την πρόθεση στην αρχή μιας πράξης από το αποτέλεσμα της πράξης.

Αυτό φαίνεται αν αντιστρέψουμε τη φορά του επιχειρήματος: "Ο φρουρός δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, γι' αυτό εξοστρακίστηκε η σφαίρα".

Καταλαβαίνουμε οτι αυτό το επιχείρημα είναι παράλογο. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε γιατί εξοστρακίστηκε η σφαίρα. Ξέρουμε όμως οτι όταν κάποιος πυροβολεί δεν πετυχαίνει πάντα το στόχο του. Άρα η σφαίρα μπορεί να εξοστρακίστηκε ενώ ο φρουρός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, μπορεί ομως και να εξοστρακίστηκε ενώ είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Βλέπουμε λοιπόν οτι το γεγονός του εξοστρακισμού της σφαίρας, ή μη, δεν αποδεικνύει και δεν αποκλείει τίποτα, επομένως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα, ούτε υπέρ αλλά ούτε και κατά του φρουρού.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή, ο Κούγιας αυτό ακριβώς πάει να μας πει. "Η σφαίρα εξοστρακίστηκε, άρα ο φρουρός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει." "Από που καταλαβαίνουμε οτι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει;" "Μα αφού η σφαίρα εξοστρακίστηκε." "Και τί σημαίνει που η σφαίρα εξοστρακίστηκε;" "Προφανώς οτι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει." Το "επιχείρημα" στην πραγματικότητα είναι ένας φαύλος κύκλος. Το ζητούμενο, η πρόθεση του φρουρού, επιχειρείται ν' αποδειχθεί με τη λήψη του ως δεδομένου. Αυτό που στην ουσία μας λέει ο Κούγιας είναι οτι "ο φρουρός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, επειδή δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει".

Μαζί του, το ίδιο φαίνεται να πιστεύει κι η κοινή γνώμη. Εννοείται οτι όλοι θέλουμε να μάθουμε τί ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ. Αυτό όμως είναι αδύνατο- για όλους, εκτός από τους ανθρώπους που ήταν εκεί, μπροστά και είδαν τί έγινε με τα μάτια τους. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, μόνο αμφιβολίες μπορούν να δημιουργήσουν (και να είστε σίγουροι όλοι οτι ο Κούγιας θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί και το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που βιάστηκε να μας ανακοινώσει τις προάλλες: "Μα δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε με βεβαιότητα αν ο πελάτης μου ήθελε να σκοτώσει το νεαρό, αφού δεν ξέρουμε πού σημάδευε όταν τον πέτυχε".)

Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Ξέρουμε αρκετά για το τί έγινε. Τα ξέρουμε από τους μάρτυρες, από τις συνομιλίες των μπάτσων με το κέντρο τους, από τις καταθέσεις των ίδιων των φρουρών, από το χαρακτήρα που δείχνουν με τις απολογίες τους κι από ένα σωρό άλλα πράγματα που τα συζητάμε τόσες μέρες τώρα, δε θα κάτσω να τα ξαναναλύσω. Προτείνω, με όποιο τρόπο μπορούμε, να μην αφήσουμε την Κοινή Λογική (που μόνο κατ' όνομα είναι τέτοια) να υπερισχύσει της ουσιαστικής λογικής και να μην επιτρέψουμε στα σοφιστικά τεχνάσματα του Κούγια να δημιουργήσουν την εντύπωση της μειωμένης ευθύνης για τον πελάτη του.

Να τους κολλήσουμε στον τοίχο.

6 σχόλια:

Zaphod είπε...

"Σύμφωνα με τα Νέα, η βαλλιστική εξέταση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σφαίρα, πριν καρφωθεί στο σώμα του παιδιού, εξοστρακίσθηκε σε επιφάνεια τοιχοποιίας, σε ύψος 40- 50 εκατοστών από το έδαφος.

Ωστόσο, ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, τα δεδομένα για τον κατηγορούμενο ειδικό φρουρό δεν αλλάζουν κατά πολύ, αφού το χαμηλό ύψος του αντικειμένου στο οποίο φέρεται ότι έγινε ο εξοστρακισμός δείχνει ότι δεν στόχευσε στον αέρα -όπως εκείνος υποστηρίζει.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο εξοστρακισμός στον οποίο φέρεται να καταλήγει η βαλλιστική έρευνα δεν αθωώνει και ούτε αναιρεί την πρόθεση του 37χρονου ειδικού φρουρού να σκοτώσει τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. "


Link: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=968129&lngDtrID=244


Η κατάσταση έχει ξεφύγει από το θάνατο του Αλέξη ετσι και αλλιώς. Η όλη ενέργεια και στάση του ειδ. φρουρού είναι ενδεικτική του γιατί τους έχουν πάρει με τις πέτρες

ATHENA είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ -ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ -ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ- ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΥΣΣΙΔΑ ΑΠΟ ΑΝΟΥΣΙΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ.

ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΣΟΒΙΑ ΕΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 2 ΕΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ (ΟΠΩΣ ΜΕΛΙΣΤΑΣ)

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΦΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕς ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΗΡΕ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΙΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ, ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΤΙ Ο ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΒΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΑΝ ΝΑ ΗΞΕΡΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ...

Zaphod είπε...

@athena
Μην προτρέχουμε σε συμπεράσματα.

Μπορεί κάλλιστα ο φρουρός να μην ήξερε σημάδι και η σφαίρα να εξοστρακίστηκε από πλαινό τοίχο.

Οι εμπειρογνώμονες σε αυτά δεν κάνουν εύκολα λάθος. Το γεγονός πως αργεί το παραμύθι με κάνει να πιστέψω πως φοβούνται να βγάλουν το πόρισμα.

Ο Κ. προσπαθεί απλά να εξαγριώσει τους πάντες για να διαμαρτηθεί μετά (όπως έχει δικαίωμα) πως το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη του δεν κρατήθηκε.


Οι νόμοι και οι κανονισμοί που έχουμε γι αυτά είναι μια χαρά, η εφαρμογή τους είναι προβληματική.


Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε με το θέμα του κατηγορούμενου είναι να μην ασχολούμαστε με αυτόν αλλά με τα γεγονότα.


Υ.Γ. Αμέτρητες ιστορίες "θαυματων" και άλλων έχουν δείξει πως οι μαρτυρίες πολλών μπορούν να εκτροχιαστούν, ειδικά αν υπάρχει "σκοπός". Δεν διαβλέπω κάτι τέτοιο εδώ, οπότε επιστρέφουμε στο συμπέρασμα πως ο φρουρός λέει π@π@ριες.

Αntidrasex είπε...

Όπως έχω ξαναφράψει, εγώ πιστεύω στον εξοστρακισμό, αφού είναι τόσο άχρηστοι που αποκλείεται να μπορούν να σημαδέψουν.
Και στο μπιλιάρδο όμως, μπορεί αλλιώς να σημαδέψεις αλλά η μπίλια να πάει έτσι και αλλιώς στην τρύπα.
Δεν λέει απολύτως τίποτα ο εξοστρακισμός.
Όταν βγάζεις πιστόλι, αν δεν ξέρεις τι να το κάνεις, είσαι επικίνδυνος. Αν δεν ξέρεις, βάλτο στον κώλο σου καλύτερα.
Είναι όπως όταν πίνεις και οδηγείς. Είσαι εν δυνάμει δολοφόνος. Αν είσαι τυχερός και δεν σκοτώνεις κανένα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι βγαίνεις για να σκοτώσεις.

ATHENA είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΖΑΦΟΔ

ΑΚΟΥΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ, ΙΣΩΣ ΚΙ ΕΔΩ, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ, ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΣΦΑΙΡΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΟΠΛΟ ΔΙ ΑΠΟΣΤΑΡΚΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΡΜΑΚΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΡΦΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

@athena
Ισχύει αν εχει βρει σε επιφάνεια με "κλειστή" γωνία (πχ ταράτσα, φανάρι κτλ). Αν τώρα ίσα που βρήκε και ίσα που έστριψε (πχ σε πλαινό τοίχο) όλα είναι πιθανά, αν και λίγο εξωπραγματικά :Ρ
Διότι οι 9αρες σφαίρες δεν έχουν τόση δύναμη. Αυτά ξέρω και γω αλλά θεωρητικά. Αν όμως βρουν πχ μπετό πάνω στην σφαίρα τότε εξοστρακίστηκε σωστα;

Αλλα δεν έχει σημασία. Παραπέρα με καλύπτει η άποψη του antidrasi+sex