ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ!

Τα ποστ που αναρτούνται να είναι όσο γίνεται επιβεβαιωμένα,
ή με κάθε επιφύλαξη της πηγής τους.

Παράκληση επίσης, μη "σνομπάρετε" τις Ετικέτες. Για το "ιστορικό" των αναρτήσεων έχει σημασία να μπορεί να αναζητήσει κάποιος ποστ με την ίδια θεματολογία.
Ευχαριστώ, Υ.Κ.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

"Το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί, μα η δικαιοσύνη ήταν απ' έξω."*

*λογοκριμένος στίχος του Δ.Σαββόπουλου από το "Μακρύ ζεμπέκικο για τον Νίκο"

Με την κατάθεση φίλου του Αλέξη και την απολογία του Ειδικού Φρουρού, που μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στο Jungle Report, γινόμαστε ένορκοι ενός φονικού σε ένα λαϊκό δικαστήριο, το οποίο δεν ξέρω αν για την ομαλή έκβαση της δίκης είναι επιτρεπτό να επηρεαζόμαστε στην περίπτωση που κληθούμε μάρτυρες ή ένορκοι. Μόνη διαφορά ότι εκτός δικαστηρίου δεν μπορούμε να τον καταδικάσουμε ή να τον αθωώσουμε. Το τελικό λόγο έχει η Δικαστική Αρχή και όχι ο (κατά Κούγια) Θεός. Δεν μπορώ να πω πάντως ότι με τα στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στην δημοσιότητα , δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε. Ούτε είναι εύκολο να τα αγνοήσουμε.

Προσωπικά, και με τις μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που είδαν το συμβάν, με ότι έχω ακούσει και έχω καταλάβει αυτές τις μέρες, η κατάθεση του φίλου του Αλέξη μου φαίνεται ποίο ειλικρινής από την απολογία του φρουρού. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αστυνομικός θυμάται τόσο ευδιάκριτα τα ασημένια τασάκια που εκσφενδονίστηκαν (το αναφέρει τουλάχιστον 2 φορές) μαζί με άλλα αντικείμενα και δεν θυμάται αν οι πυροβολισμοί από το δικό του όπλο ήταν δύο η τρεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να ρίχνεις τρεις πυροβολισμούς και να αγνοείς το γεγονός ότι ο άλλος έχει πέσει 15 μέτρα μπροστά σου και σπαράζει. Ο πυροβολισμός κουφαίνει, δεν τυφλώνει. Και καλά αυτός, πες είχε θολώσει τόσο που δεν είδε. Ο συνάδερφος του, ούτε αυτός είδε κάτι; Και καταρχήν με ποια "πρωτοβουλία", αγνοεί εξαρχής τις εντολές που του δίνουνε και βγαίνει από το αυτοκίνητο; Αλλά και πάλι.Αν εσάς σας κυνηγούσαν 30 μανιασμένοι τύποι με σκοπό να σας κάψουν και να σας σκοτώσουν, θα θεωρούσατε πολύ λογικό να βγαίνατε έξω από το αυτοκίνητο και να τους αντιμετωπίσετε, ή θα πατούσατε γκάζι να φύγετε; Αν αυτό έγινε στα αλήθεια , κακώς εμείς τους χαρακτηρίζουμε ως γουρούνια. Μπούφοι, είναι το σωστό ζώο!

Αναφέρει δύο με τρεις μάρτυρες. Κάποιοι από αυτούς αστυνομικοί. Το Mega σε ένα σύντομο ρεπορτάζ μάζεψε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων από τον Αλέξη, που είπαν εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτόν. Αν βάλουμε και τους φίλους του Αλέξη, βγαίνουν τουλάχιστον 10. Πώς; Το Mega παραποιεί τις ειδήσεις για την ακροαματικότητα; Μπορεί αυτοί οι 5 να ήταν "στημένοι"; Ακόμα κι έτσι, και οι μεν και οι δε, οφείλουν να δώσουν το παρόν τους στην δικαστική αίθουσα. Και η ψευδορκία είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα.

Παρατήρησα τέλος, ότι ο Φρουρός ανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές τα τρία του τέκνα. (το τρία όπως με τους πυροβολισμούς αρχίζει να γίνεται συμβολικός αριθμός). Επίσης το είπε 3 φορές μπας και αυγατίσει η συμπόνια μας. Σαν τους ζητιάνους. Τέσπα... Ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν θα σκεφτόταν ποτέ να σκοτώσει ένα παιδί και μάλιστα ανήλικο. Να το καταπιούμε και αυτό. Αυτό όμως που δεν θα καταπιώ το ίδιο εύκολα είναι γιατί αφού αισθάνεται μετανιωμένος με το λάθος του να σκοτώσει ένα παιδί, αυτός και ο δικηγόρος του δεν είπαν ούτε ένα συγγνώμη στους γονείς του Αλέξη, αντίθετα προσέτρεξαν να δηλώσουν σε όλα τα κανάλια το πόσο του άξιζε να πεθάνει.

7 σχόλια:

stassa είπε...

Καλά τώρα, νομίζω το ο,τι τον δικάσαμε και τον καταδικάσαμε, τον ειδικό φρουρό, φάνηκε όλη την τελευταία βδομάδα. Αν δεν πίστευε όλος ο κόσμος οτι τον φάγανε άδικα τον πιτσιρικά, θα είχε γίνει τέτοιος χαμός;

Δεν ξέρω κι αν υπάρχει τίποτα ν' αποδειχτεί, έξω απο τα δικαστήρια που δουλειά τους είναι να αποφανθούν μια περιγραφή ανούσια "ανθρωποκτονία με πρόθεση" ή χώρις, με ενδεχόμενο δόλο ή χώρις και δε συμμαζεύεται. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι οτι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε και ο μικρός σκοτώθηκε από τη σφαίρα του. Αυτό φτάνει. Εξάλλου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πολύ πριν δείξει το Μέγκα τους αυτόπτες.

Απ' την άλλη, διαβάζω και τί λένε οι δικηγόροι μπλόγκερς, όπως ο e-lawyer κι ο Χασοδίκης, οτι ακριβώς επειδή τον έχουμε δικάσει και καταδικάσει όλοι πριν καν αρχίσει η δίκη, ο τύπος θα την σκαπουλάρει, γιατί του στερήσαμε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Μπορεί και νά 'χουνε και δίκιο.

Εγώ μια φορά έχω βάλει τις αρχές μου στον κώλο μου αυτές τις μέρες. Είμαι κατά της φυλάκισης κι ενάντια στις ποινικές διώξεις και τιμωρίες. Δεν θέλω να είναι κανείς μέσα στις φυλακές, κι όταν λέω κανείς, εννοώ κανείς- αλλά για τον ειδικό φρουρό φαίνεται οτι κάνω εξαίρεση... Κι ενώ πάντα λέω οτι δεν μπορώ να σεβαστώ το δικαίωμα του κράτους να τιμωρεί τους πολίτες όταν δεν έχει τη μαγκιά να τους εμποδίσει να παραβούνε τους νόμους του και να βλάψουν ο ένας τον άλλο, τώρα θέλω να δω τον ειδικό φρουρό να καταδικάζεται. Κάποια στιγμή θα χαλαρώσω λίγο, και θα αισθάνομαι και λίγο μαλάκας, γιατί ο καλός ο καπετάνιος κλπ.

Πάντως κι εμένα αυτό που με τρέλλανε ήταν οι δηλώσεις του Κούγια. Εντάξει, το καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να παραδεχτείς τί μαλακία έχεις κάνει, αλλά όχι και να ζητάς και τα ρέστα από πάνω!

Τουλάχιστον ξέρω οτι αν ήμουν εκεί δεν θά 'σπαγα. Δεν έσπαγα στα δεκάξι μου, για τον ίδιο λογο με σήμερα: είμαι κατά της βίας. Αυτό ακόμη δεν το έχω ξεχάσει.

Yellow Kid είπε...

Το ότι οφείλει να γίνει μια δίκαιη δίκη, ανεξάρτητα με εμάς που είμαστε απ' έξω και τι λέμε, αυτό είναι σίγουρο. Δίκαιη όμως, χωρίς μαλακίες και ψευδορκίες.
Και αν το δικαστήριο κρίνει τότε, ότι ο φρουρός είναι αθώος, είμαστε υποχρεωμένοι, άσχετα αν το πιστεύουμε ή όχι, να το σεβαστούμε.
Δεν συμφωνώ απόλυτα σε αυτό, αλλά έτσι λειτουργούν οι νόμοι.
Νομίζω ότι το θέμα θα τραβήξει πάρα πολύ και θα έχουμε δίκες επί δικών.

Zaphod είπε...

Στο τέλος τέλος δεν έχει σημασία τι έγινε εδώ που είμαστε.

Αυτό που εκνευρίζει είναι ο προβαλλόμενος ρόλος του ειδ. φρουρού σαν εισαγγελέα, δικαστή, ενόρκου και εκτελεστή μαζί. Ούτε ο Dredd να ήταν!

Τα ποστ του χασοδίκη για το θέμα είναι διαφωτιστικά. Ο Κούγιας προξενεί χαμό για να διαμαρτυρηθεί αργότερα για "μη δίκαιη δίκη".

Το συμπέρασμα μου είναι πως δεν πρέπει καν να ασχολούμαστε με τον κύριο. Επίσης θα έχει χοντρό γέλιο αν αποφυλακιστεί ο ειδ. φρουρός (νομοτυπα μάλλον αποφυλακίζεται) διότι τότε θα ...απαιτήσει και αστυνομική προστασία!

Yellow Kid είπε...

Έχεις λίνκ για τον e-lawyer σχετικά με αυτό;

Zaphod είπε...

Χασοδίκης:
http://xasodikis.blogspot.com/2008/12/in-dire-straits.html

stassa είπε...

Το ποστ του e-lawyer είναι εδώ

Τού'σπασα λίγο τ' αρχίδια στα σχόλια. Μή δίνετε σημασία, τον τρέχω λίγο να στρώσει >:D

Αntidrasex είπε...

όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδειξεως του εναντίου. Ισχυε, ισχύει, θα ισχυέι (ή τουλαχιστον πρέπει να).
ΟΜΩΣ επειδή ΣΠΑΝΙΑ εχουμε δει δίκαιη δίκη με κατηγορουμενο μπατσο (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ) δεν μπορώ παρά να κατανοήσω την οργή -όχι να την δικαιολογήσω.
Στην τελική, βάζοντας τα με τον συγκεκριμένο μπάτσο, το παιχνίδι του κράτους παίζουμε. Γιατί ΚΑΙ αυτός, κατά κάποιο τρόπο θύμα είναι, πιόνι ενός συστήματος που τον θέλει απέναντι στο λαό.
Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτός που του έβαλε όπλο στο χέρι.
Τι λέτε να κάνουμε σλόγκαν το "ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΤΣΟ" ?